duminică, 31 iulie 2011

POEMA DESNUDA




În curând, la Editura Cartea Românească, va apărea POEMA DESNUDA, de Crista Bilciu, volumul câştigător al concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România pe 2010. El reprezintă şi debutul în literatură al autoarei, care până acum s-a ocupat cu predilecţie de teatru.

Cartea, numită de autoare o “epopee”, este povestea unei fete tinere, Laura, care trăieşte în propria ei realitate. Romanul este populat de zeci de fiinţe ciudate, dar totuşi familiare, care se învârt în jurul Laurei într-un vals ameţitor: o Bunicuţă-Sisif care croşetează un ciorap interminabil, Omul cu aripi, Jumătate de câine roş, Patronul Ghiţă şi cămaşa lui îndrăgostită, nebuna Aemilia şi cele 12 fuste-pescăruşi, Mimi - femeia care colecţionează scame ş.a.m.d.

Prestigiosul critic Al. Cistelecan spune despre acest debut: "Crista Bilciu are ceva din fanatismul devoţiunii absolute; ceva din terorismul şi teroarea patimii totale; atâta doar că al ei e un fanatism de artă şi o religie pentru artă. Cred că e cea mai devoratoare cititoare de poezie dintre toţi poeţii tineri - cu dedicaţie ferventă pentru poezia post-cărtăresciană. Lucrul se vede în procesările intertextuale care-i străbat toată epopeea cu care debutează. Se vede şi în felul în care a ştiut să ia distanţă faţă de minimalismul, autenticismul şi crizismul ori deprimismul de convenţie biografistă cu care se scrie azi. În convenţie biografistă scrie şi ea, dar e un proiect biografist supus unui tratament fantasmatic ce împinge lucrurile în suprarealism."

Crista Bilciu s-a născut în 1978 la Târgu-Mureş. A urmat cursurile Facultăţii de Litere, secţia Română-Engleză (Universitatea “Petru Maior, Târgu-Mureş”), apoi pe cele ale Facultăţii de Regie de Teatru în cadrul Universităţii de Artă Teatrală din Târgu-Mureş, iar mai târziu şi-a completat studiile cu Facultatea de Cinema şi Televiziune din cadrul Universităţii “Media”, Bucureşti. A absolvit două masterate şi, în present, este în curs de doctorat în litere.
În ultimii ani, a pus în scenă mai multe spectacole de teatru: “Cu uşile închise”, de Sartre, “Frumoasa poveste a urşilor panda…”, de Matei Vişniec, “Aşteptându-l pe Godot”, de Beckett, “Cântăreaţa cheală”, de Eugen Ionescu, “Românie dragă, Elveţia mea”, de Cornel Udrea, “Experimentul Hamlet”, după Shakespeare, “Mamelele lui Tiresias”, de Apollinaire etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea pe care nu sunt în stare să o nasc

Există o carte la care scriu de peste 6 ani. De fapt, în 2011, când am publicat prima mea carte ( "Poema desnuda" ), un ciot di...