luni, 19 septembrie 2011

Cum să faci din poezie bici...

MĂ ENERVEAZĂ că nimeni nu spune nimic despre "Poema desnuda", deşi a apărut deja de o lună şi jumătate în librării.

Adică nu visam neaparat la cronici laudative semnate de cele mai bine cotate peniţe critice ale vremii şi la un capitol dedicat numai mie în următoarea Istorie a literaturii scoasă de Manolescu, dar măcar cei 10-15 prieteni ai mei care mi-au semnalat că au cumpărat-o ar putea să comenteze ceva online. Chiar şi ceva injurios! Chiar şi ceva monosilabic!

Aflaţi că la teatru se râde (de preferat la comedii), se aplaudă la sfârşit şi, uneori, se fluieră (cine are curajul). Eu sunt om de teatru, nu pot trăi fără public!

Ştiu, am fost avertizată de alţi împătimiţi ai condeiului că va mai curge hă-hăăăăăă multă apă pe Pocloş până la receptarea cărţii mele (asta dacă am noroc), că în România nu există sau nu mai există piaţă pentru poezie şi că poezia, oricum, se scrie pentru elite, aşa că să aştept, cuminte, comentariile postume.

Dar chiar nimic?? Păi, să ştiţi că, dacă nu spuneţi nimic, eu nu mai scriu. Sau, mai rău, scriu, dar nu vă mai arăt!!...

Oare e o problemă de marketing, adicătelea n-oi şti io cum să-mi vând pielea literară? Iată că Lorena Lupu mi-a sărit în ajutor cu câteva sfaturi pentru promovarea mea, pe care le puteţi citi  AICI. Ziceam că dacă dau, în sfârşit, lovitura în teatru şi devin şi eu celebră şi bogată ca Victor Ioan Frunză sau Andrei Şerban,  aş angaja-o pe Lorena pe bani grei, să mă promoveze:))

Voi ce ziceţi? Ce-ar fi să ziceţi, în sfârşit, ceva?

PS. Ştii ce mi-ar plăcea mie: ca toţi cei cărora le-a plăcut un pasaj din POEMA DESNUDA să se înregistreze citindu-l şi să mi-l trimită. Să am o colecţie întreagă de oameni pe care nu îi cunosc, citind fragmente din poem. Aş pune toate fragmentele pe aceeaşi pagină şi le-aş da drumul să meargă deodată, ca pe nişte cutiuţe muzicale. Şi aş înnebuni de atâta fericire!

19 comentarii:

  1. E o problemă de comentarii. Care caracterizează românul leneş. Să-ţi dau un exemplu. O reţea de p2p care are două funcţii principale: download şi chat. 5000 de nick-uri logate. Vreo 10-20 discută... Alt exemplu. Un blog cu 500-1000 de vizitatori. 10 îs mai guralivi, vreo 20 mai scriu şi ei ceva din când în când, iar restul se mulţumesc să citească. E pur şi simplu o problemă de statistică.

    Ceea ce, corelat cu faptul că cei care-ţi vizitează blogul (unde ar putea comenta despre carte) şi ţi-au cumpărat cartea îţi sunt în principal prieteni, este foarte bine. Înseamnă că tu ai prieteni ok, spre deosebire de alţii. Înseamnă că nu sunt genul de prieteni care încep să te ridice în slăvi şi să te laude cu gura cât casa... în baza unor convenienţe sociale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru cuvintele încurajatoare:) Ştiu că ar trebui să mă prefac că nu îmi pasă de cititori şi că ar da mult mai bine să merg înainte, nemuritoare şi rece ca un geniu pustiu eminescian sau ca un Nichita Stănescu în transă permanentă, dar adevărul e că mor de curiozitate să văd cum arată cartea mea în mintea altora. Vreau să ştiu, nu mă pot abţine. Asta e:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi şi eu cred că la fel aş fi în locul tău. Iar postare mi se pare una foarte faină şi tonică. :)

    PS: nu cred că trebuie să fi nicicum, altfel decât tu însăţi.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu râdeam, zâmbeam în semn de mulţumire pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Să ştii că eu tocmai am ascultat-o pe Anda Saltelechi recitând un fragment şi ce am auzit mi-a plăcut... Şi având în vedere că nu-s nici artist, nici filolog, şi că din 2 în 3 minute mă uit pe dex să nu scriu ceva greşit :))io zic că-i bine. Ce am simţit, căldură, un mozaic de imagini şi emoţii, dar ingenios îmbinate, pe un fond stenic, cred că pasajul exprima şi o stare mai veselă a ta. Foarte multe alegorii cumva sau simboluri, deci s-ar putea să aibă şi profunzime, dar fragmentul e scurt. Şi chiar în lipsa cheilor de interpretare, textul are un anumit magnetism vital şi jucăus în acelaşi timp. Deci mno, cu cuvintele mele şi la prima audiţie... :">

    RăspundețiȘtergere
  6. Eşti prea blând cu textul meu:) Dacă îţi va plăcea cumva cartea şi vrei să îmi trimiţi un fragment citit de tine din ea, îl voi găzdui cu cea mai mare bucurie pe blog...)

    RăspundețiȘtergere
  7. mi-a placut, am citit-o dintr-o rasuflare, nici nu cred ca poate fi citita altcumva. da am citit-o subiectiv, m-am tot gandit la Mures in vremea studentiei. Poema desnuda ar da bine si ca animatie, e plina de imagini miscatoare, o continua transformare, prefacere. E un text super viu, din care cred ca se poate face un desen animat, o piesa de teatru...

    RăspundețiȘtergere
  8. Exista si pe net (ori aici pe blog ori in alta parte) ceva fragment din carte, ori promovare facuta de tine?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Emilia Mulţumesc, mă bucur că ţi-a amintit de Mureş pe vremea studenţiei, înseamnă că ceva tot am făcut eu bine. Cât despre animaţie, să ştii că m-am gândit şi eu, să văd ce va fi...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Diana Coman Tocmai am scris o postare de blog despre asta: http://poemadesnuda.blogspot.com/2011/09/unde-puteti-citi-poema-desnuda.html
    Vă mulţumesc pentru interes...

    RăspundețiȘtergere
  11. Fotografia din postarea de azi nu te avantajeaza. Cred ca trebuie sa apelezi la cineva care se pricepe la fotografiat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru raspuns. La schimb, am incercat sa ofer si eu cateva raspunsuri (evident, ale mele) la intrebarea din articolul acesta, "de ce nu...?"

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonimul care crede că rolul unei fotografii pe blogul meu e să mă avantajeze: află că nu. În general, o fotografie e un mijloc prin care mă exprim, ea exprimă o STARE a mea sau o ATITUDINE. Nu e pusă să îţi mângâie ochii, ci creierul. OK?

    RăspundețiȘtergere
  14. Lasă-l. E faină şi fotografia şi fotografiata. ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Mă gândeam să răspund tuturor, că doar de aia mi-am făcut blog, nu?...De fapt, nu - dar aşa am fost educată: să răspund frumos oricărui om care vorbeşte cu mine.

    RăspundețiȘtergere

Cartea pe care nu sunt în stare să o nasc

Există o carte la care scriu de peste 6 ani. De fapt, în 2011, când am publicat prima mea carte ( "Poema desnuda" ), un ciot di...