joi, 15 martie 2012

Ziua mondială a poeziei la Bucureşti

În 14 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, am fost invitată să particip la o dezbatere pe tema: "Poezia şi noile media".



Mai bine vă redau de pe site-ul "Agenţiei de carte" ce s-a întâmplat la eveniment:

"Ziua Mondială a Poeziei a debutat de la ora 15:00, cu evenimentul „Poezia faţă cu noile media”, în Rotonda MNLR, avându-i invitaţi pe scriitorii: Crista Bilciu, Teodor Dună, Mugur Grosu, Iulia Militaru, Livia Roșca, Octavian Soviany, Adrian Suciu. Moderatori: Cosmin Perţa şi Andra Rotaru. În cadrul dezbaterii s-a discutat despre puterea pe care o are internetul şi impactul acestuia asupra scriitorilor şi cititorilor, despre promovarea literaturii prin intermediul internetului, despre formele pe care însăşi poezia le poate căpăta datorită acestor noi tehnologii. Un subiect vast, care a născut păreri pro şi contra, care a dezvăluit cât de conservatori sau cât de modernişti sunt poeţii când vine vorba de internet, de social media şi de variantele pe care aceste noi tehnologii le oferă în momentul de faţă, în „detrimentul” printului.
La dezbatere, Crista Bilciu a realizat că este mai conservatoare decât colegii săi de generaţie, că este „mai retro”, iar un text (dramaturgic în cazul ei) despre ceea ce se petrece în momentul de faţă din punct de vedere social, politic sau istoric este, în opinia sa, mai puţin incitant decât un text scris de clasici precum Cehov, Beckett sau Shakespeare. A argumentat că îi încurajează pe mulţi dintre tinerii dramaturgi să-i trimită texte, doar în ultima perioadă citind peste 50 de manuscrise, încurajând şi susţinând, atât cât poate, noile talente. Dar, din păcate, nu au apărut încă acele manuscrise şi acele voci care să îi ofere plăcerea unei lecturi revelatorii.
Iulia Militaru a spus că ea nu neagă puterea pe care internetul o are în momentul de faţă şi pe care o va avea în viitor, părerea ei fiind că însăşi forma poeziei se va schimba datorită internetului. Formele şi tehnicile pe care le vor aborda poeţii vor fi modelate de aceste noi tehnologii, iar critica literară se va confrunta cu o mare provocare, atât estetică, cât şi de validare a sa.
Adrian Suciu a spus că există site-uri, bloguri sau modalităţi virtuale prin care poezia este difuzată, iar meritul fiecărei etape trebuie luat în serios. Fiecare dintre cei care folosesc astfel de mijloace o fac în măsura în care acestea sunt potrivite pentru ei, iar factorul decizional în a aprecia valoarea acestora, este consumatorul. Nu ai cum să opreşti un scriitor să se exprime, aşa cum nu ai cum să împiedici valoarea sau non valoarea să se folosească de aceste tehnologii. În mediul virtual, vei găsi orice, pentru toţi.
Din public, Victor Potra a spus că organizează un eveniment care va fi transmis exclusiv prin intermediul internetului, iar publicul nu va mai fi acolo, în faţa scriitorului, ci exclusiv on-line. Mugur Grosu a lăudat iniţiativa, precizând că i se pare uimitor cum de astfel de lecturi sau evenimente nu au avut loc până în acest moment.
Cosmin Perţa l-a chestionat pe Teodor Dună în legătură cu reticenţa acestuia faţă de noile media şi non implicarea sa faţă de acest domeniu, Dună fiind unul dintre puţinii scriitori care nu a folosit de-a lungul timpului nici unul dintre site-urile on-line specializate de poezie. Teodor Dună a spus că astfel de modalităţi de a scrie nu-l reprezintă.
Mugur Grosu a punctat faptul că poezia, uneori, se întoarce către formele sale primare, iar publicul nu mai este de cealaltă parte a „baricadei”. Poezia este, uneori, menită să interacţioneze cu celălalt. Trubadurii nu s-ar fi sfiit să folosească nici un mijloc de transport, iar modalitatea în care poezia, în momentul de faţă, este „utilizată” de scriitori, este o opţiune ce ţine de resursele fiecăruia.
Livia Roşca a amintit că, acum câţiva ani, mulţi scriitori îşi puteau face debutul on-line, că era necesar pentru mulţi, interacţiunea cu ceilalţi. Astfel, câştigând o anumită experienţă sau fiind încurajaţi, ca şi în cazul ei, au ajuns şi la print. Fără aceste etape pregătitoare, în care cel care comenta putea dădea un feedback, nu ar fi avut poate nici curajul, dar nici motivaţia necesară să debuteze şi editorial.
Poeţii au încheiat dezbaterea care a dezvăluit puncte divergente de opinie, cu lecturi din cele mai noi poeme ale acestora, iar Ziua Mondială a Poeziei a continuat la Teatrul Naţional de Operetă, de la ora 17:00, cu evenimentul „O felie de poezie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cartea pe care nu sunt în stare să o nasc

Există o carte la care scriu de peste 6 ani. De fapt, în 2011, când am publicat prima mea carte ( "Poema desnuda" ), un ciot di...