luni, 29 august 2011

Interviul meu pe Agentiadecarte.ro: "Vă dăruiesc o ţară nouă prin care să vă plimbaţi: eu"

Acum câteva zile, Andra Rotaru mi-a luat un interviu pentru site-ul "Agenţia de carte". Mulţumesc, Andra Rotaru! De fapt, interviul a apărut ieri, numai că eu ieri eram la Telega şi, cu o cană de lapte proaspăt muls, priveam din iarbă stelele căzătoare. Aşa că abia azi postez aici interviul, pentru cei care nu l-au citit deja:



Mai este “realitatea un fel de literatură prost scrisă”?
De când manuscrisul meu a luat premiul Uniunii Scriitorilor, realitatea e o literatură destul de bine scrisă… Glumesc. În adolescenţă eram extrem de nefericită, nu mă puteam nicicum integra printre oameni, nu înţelegeam lumea în care trăiam, nu puteam părăsi lumea din interiorul meu. Acum ştiu că a face artă înseamnă a adăuga lumea ta la realitate. Atunci când scriu, atunci când fac teatru sau pictez, e o invitaţie: vă dăruiesc o ţară nouă prin care să vă plimbaţi: eu.
Imagini ale realităţilor de azi se transformă în personaje-parodie în poemele tale.
Cum spuneam, toată viaţa mea am trăit, de fapt, într-o lume paralelă. Chiar şi amintirile mele cotidiene nu se compun din întâmplări, ci mai mult din trăiri, din întâmplări interioare. Adică ştiu mult mai bine ce am visat la un moment al vieţii mele, ce mi-am închipuit, decât ce am făcut. Oricum, mare lucru n-am făcut, am citit câteva mii de cărţi şi am umplut câteva zeci de jurnale. Am trăit o mulţime de vieţi imaginate de alţii. Abia după 25 de ani, am descoperit teatrul şi am decis să adaug cuvântului fapta… Teatrul are meritul extraordinar de a nu te lăsa să te rupi de realitate…
Autobiografia se inserează în imagini uneori hipnagogice, ILR-ul, Facultatea de Litere, restanţele capătă proprietăţi pe jumătate umane, pe jumătate zoomorfe.
Deşi eram deja studentă la cinematografie (la a treia facultate) când, în urma unor cursuri de scenaristică, m-am apucat să construiesc structura poemului, ca pe o schelă metalică, în jurul căruia mi s-au grupat apoi, de la sine, toate fragmentele dezordonate, adunate în nu ştiu câte caiete, o mare parte din carte a fost gândită la 20 de ani, în timpul sesiunilor de examene la Litere. Unele examene au fost un chin pentru mine, am avut profesori care îmi cereau să memorez sute de pagini în mod inutil. În anul I am avut 7 restanţe, inclusiv la un examen de........

2 comentarii:

  1. Ce's acolo pe Pocloş? Nu ai prea exagerat? Sau îi o reprezentare stilizată a gunoaielor plutitoare produse de oraş sau zona periurbană?
    Pt. cine nu te ştie, interviul poate intra la capitolul wow! În rest cred că e prea şocant ... un fel de refulare de prin zona underground a citadelei cu iz de consum moderat de substanţe psihotrope ...
    Multa baftă la Cartea II, III ... hm da vrei să o faci Biblie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Zău dacă înţeleg ce vrei să spui... Presupun că vrei să spui ceva, de aceea ai comentat, nu?

    RăspundețiȘtergere

Cartea pe care nu sunt în stare să o nasc

Există o carte la care scriu de peste 6 ani. De fapt, în 2011, când am publicat prima mea carte ( "Poema desnuda" ), un ciot di...